top of page
  • Foto van schrijverAda Kruiter

Koplopers hebben hart voor de (milieu)zaak

KOLHAM - 22 mei 2017

In de vestiging van Wardenburg Beveiliging & Telecom in Hoogezand kwamen afgelopen week een tiental Koplopers uit Midden-Groningen bijeen. Doel van de middag was de uitwisseling van de uitgebreide nulmetingen over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de milieu-impact resultaten uit de Milieubarometer. De Koplopers zijn goed voor ca. 1800 ton CO2-uitstoot en gaan een uitdaging aan die gelijk staat aan de aanplant van een bos van ca. 1800 bomen. Naast de deelnemende bedrijven waren ook samenwerkingspartners Lector Margreet Boersma en studenten van het lectoraat duurzaam financieel management van de Hanzehogeschool Groningen en Coördinator Irma van der Meij van de Midden Groningse Uitdaging aanwezig.

‘Serious Business’

Meteen al blijkt uit de presentaties van de Koplopers dat ze snel grote stappen willen zetten om de uitstoot te beperken. Bovendien tonen de ondernemers een flinke dosis zelfreflectie en laten zij zich spiegelen door klanten, medewerkers en de partners in het Koplopernetwerk. Ondertussen, op het bedrijventerrein Westpoort in Groningen, stelt Koploper Stefan Holthausen de uniek in Europa en zelf omgebouwde waterstofvuilniswagen en waterstofveeg-auto van de gemeente Groningen in gebruik.

Ambitieus

Alex Kort van Wardenburg Beveiliging & Telecom, ziet kans belangrijke winst voor het milieu en de mensen te behalen door milieubewust rijgedrag en efficiëntere belading van de onderhoudsauto’s te belonen. Hoveniersbedrijf de Groene Klaver maakt zich sterk voor een groene regio met ‘De Levende Tuin’ waardoor zowel werknemersklimaat, aantrekkelijkheid van het bedrijf als biodiversiteit in de omgeving toenemen. Uit de enthousiaste tips van de groep blijkt dat ook communicatie over MVO meervoudige winst oplevert. Klaas Boer van Uw Eigen Secretariaat in Siddeburen heeft inmiddels op zijn website al een speciale MVO-pagina in de lucht, waarmee hij zijn bedrijf in een klap duurzaam profileert voor de toekomstige klant en medewerker.

Betrokken

De Koplopers onderkennen het belang van betrokken medewerkers. Bon-Holding Brandweeropleiding in Zuidbroek wijst daarom speciale MVO-ambassadeurs onder het personeel aan en selecteert nieuwe medewerkers er nu ook op. De Van Ginkel Groep gaat met het personeel een maand lang meedoen aan het landelijke Low Car Diet, Een boeiende wedstrijd waarin medewerkers gebruik maken van talrijke fossielvrije vervoermiddelen en blijvend duurzamer gaan reizen. De laatste stelt net als collega’s Wardenburg en Vegters Banketfabriek een MVO/communicatie medewerker aan. Pieter Bouwman van De Molenheerdt Erfgoedbehoud en Intermezzo wonen beloont de huurders voor duurzaam gedrag. Met korting op de huurprijs is de energiebewuste klant koning! Munnik Brandadvies is enthousiast pleitbezorger van het deel-auto concept en gaat samen met andere Koplopers een pilot starten. Een mooie taak voor de kersverse MVO-medewerker. ‘Energiebewust gedrag levert veel op’ zegt Gert Vegter. ‘Als er geld op de werkvloer ligt raap je het gewoon op, zo verdien je net zo goed geld met de deuren sluiten en het licht uit doen.'

Voorbeeld

Het facilitair bedrijf van de toekomstige gemeente Midden-Groningen werkt in de praktijk al voor de drie huidige gemeenten. Met een duidelijke voorbeeldfunctie, staat de duurzame bouw van het nieuwe gemeentehuis op de regionale kaart. Het Dr. Aletta Jacobs College zet ook in op haar educatieve voorbeeldfunctie als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Het gebouw van de nieuwe Praktijkschool in 2018 wordt ingericht met de focus op de ‘toekomstbestendige’ leerling als werknemer van de toekomst.

Dat de Koplopers hart voor de zaak hebben blijkt wel uit hun gedeelde passie om goed voor medewerkers, milieu en omgeving te zorgen. Dit maakt vanzelfsprekend onderdeel uit van verantwoorde, zakelijke keuzes is de conclusie. Geld is daarbij geen doel op zich maar noodzakelijke voorwaarde. Deze aanjagers van de toekomstbestendige economie houden het hoofd koel én een warm hart voor de zaak.

De komende maand vertalen de Koplopers, samen met het Koploperteam Groningen, hun duurzame visie in een concreet actieplan.

bottom of page