top of page
 • Foto van schrijverAda Kruiter

Koplopers met volle kracht vooruit op waterstof


Op de locatie van Koploper Holthausen in Hoogezand werd gisteren het startschot voor het Koploperproject Midden-Groningen gegeven. De gemeenten Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde en het Parkmanagement Midden-Groningen zijn initiatiefnemers. De Provincie Groningen en de Rabobank co-financieren het project.

Primeur met waterstof

Het stond al in de sterren en in het logo houden de broers Stefan en Carl Holthausen elkaar stevig vast in hun missie recht vanuit het hart; ‘weg van fossiel'. 7 jaar geleden hadden ze een droom: ‘heel Nederland van een sluitend netwerk met waterstof vulpunten voorzien’ en sindsdien draait alles om groen rijden. Circa 90% van het wagenpark rijdt fossielvrij en dat is uniek. Het familiebedrijf in Hoogezand bestaat 70 jaar en gaat over van generatie op generatie. Stefans zoon van 8 heeft nu al belangstelling en Carl en zoon zijn opgeleid in Delft als de eerste en enige waterstoftechnologie-experts die Nederland rijk is. Groningen krijgt dit jaar de primeur met het eerste 'Holthausen NRG Point' voor waterstof op Westpoort. In samenwerking met diverse partners zoals de Gemeente, Energy Valley en Alliander geven de mannen waterstof een centrale plek in de maatschappij, want diverse steden in Nederland willen spoedig volgen.

Het Koploperproject

Aan het Koploperproject doen al 300 bedrijven en organisaties in Groningen en Friesland mee die hun bedrijfsvoering duurzamer maken en maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Na een grondige doorlichting wordt een actieplan gesteld en de Koplopers stimuleren en inspireren elkaar door aan gezamenlijke doelen te werken. In oktober dit jaar worden de ervaringen gedeeld tijdens het Koplopersymposium.

Samenwerking

Met de ondertekende samenwerkingsovereenkomst en verrijkt met kennis over duurzame mobiliteit maken deze Koplopers zich op om de vele kansen in de eigen regio te benutten. Geïnspireerd en enthousiast staan ze klaar voor het echte werk.

Ze delen hun kennis en ervaring in de groep en gaan aan de slag met de praktische toepassingen van de nulmeting, DuOn-scan en Milieubarometer.

De deelnemende Koplopers zijn:

 • Nelly Boer Uw Eigen Secretariaat

 • Molenheerdt erfgoedbehoud en intermezzo wonen in Siddeburen

 • Wardenburg B.V. Beveiliging

 • Munnik Brandadvies BV in Kolham

 • BON-Holding Zuidbroek

 • Hoveniersbedrijf De Groene Klaver

 • Dr. Aletta Jacobs College

 • Gemeente Midden Groningen

 • Vegter's Rolletjes / Vegters Banket

 • Holthausen Gassen

 • Van Ginkel groep in Hoogezand

Het Koploperteam dat het project begeleidt bestaat uit Jaap de Vries, Reina Boels en Ada Kruiter. Meer informatie vindt u op www.koploperproject-groningen.nl

bottom of page