top of page
  • Foto van schrijverAda Kruiter

Hoogtepunt Koplopersymposium in Geert Teis Stadskanaal

STADSKANAAL, 01 12 2015 – Een volle zaal met bedrijven, gemeenten, studenten en docenten maken van het eerste Koplopersymposium in Oost Groningen een groot succes.

Als kers op de taart van het Koploperproject, waarin duurzame MKB-ers elkaar een jaar lang stimuleren tot duurzame winst, werd afgelopen dinsdag het eerste Koplopersymposium van Groningen geopend. Met flair zette dagvoorzitter en Koploper Herman Bekker van multifunctioneel centrum De Drijscheer in Alteveer, alle 13 Groningse Koploperbedrijven in de schijnwerpers. De Koplopers vertelden over terugdringen van 40% verpakkingen, 10% efficiënter vervoer met het nieuwe rijden, 2/3 beperking van water, papier, terugdringen van CO2 uitstoot en energieneutraliteit, besparing van maar liefst 75% fossiele brandstof op zee en 30% besparing door milieubewust gedrag van medewerkers, klanten en leveranciers. De geïnteresseerde aanwezigen werden door Alfons Wispels meegenomen in het verhaal van het ‘donkergroene’ energiebedrijf Pure Energie. De succesvolle ondernemer betrok de rol van het MKB in de energietransitie door duurzame winst langs de meetlat van Al Gore en Wubbo Ockels te leggen. Iets later dan gepland maar met onverminderd enthousiasme hield Gedeputeerde Nienke Homan een warm pleidooi voor het duurzame MKB. Zij riep de Koplopers op om dit regionale hoogtepunt van duurzaam succes vooral uit te dragen door het samen en terecht met trots te vieren.

Het Koploperproject startte in 2010 in de Provincie Friesland een netwerk waarin nu zo’n 250 duurzame bedrijven en organisaties – zoals gemeenten, zorginstellingen en scholen- samen stappen zetten richting duurzaamheid en versterking van de regionale economie.

Sinds januari 2015 begeleidt een consortium van vier lokale bedrijven: DZyzzion, NoordBaak, Rein Advies en Circulair Actief, de bedrijven en organisaties die deelnemen aan het Koploperproject in Groningen een jaar lang. De gemeenten Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Oldambt, Veendam, Pekela, Menterwolde en de Provincie Groningen ondersteunen dit project in Oost Groningen met een financiële bijdrage.

Tijdens de pauze ontstond er een vrolijke en plezierige dynamiek waarin menig contact werd gelegd, duurzame plannen gesmeed en nieuwe ideeën verkend. Bovendien was er volop gelegenheid om hennepthee van Groninger bodem te drinken, gezond op de werkplek te fietsen, Culinaire ‘Eulie oet Grunn’ van koolzaad te ontdekken en de Hennepvezel in diverse bouwtoepassingen te zien.

Na de pauze werd het muisstil tijdens een boeiende lezing van Ylva Poelman. Zij gaf ons een inkijkje in de indrukwekkende wereld van de bionica of biomimetica. Dit betreft door de mens letterlijk nagebootste biologische technieken. 4 Miljard jaar aan opgebouwde kennis uit de Natuur ligt aan onze voeten, hield Ylva ons voor en als je goed kijkt, ontdek je dat ze gebouwd is met zo weinig mogelijk verspilling van energie. Voor het mooiste voorbeeld zoomde zij in op de East Gate hoogbouw, een kantorencomplex in Harare de hoofdstad van Zimbabwe. In dit gebouw is de luchtcirculatie in een termietenheuvel nagebootst. Het resultaat is 90% energiebesparing terwijl de temperatuur zelfs bij -40 of +40 graden Celsius buiten, binnen constant blijft.

Aan het eind werden de winnaars van de middag in het zonnetje gezet door Wethouder Peter Gelling, van de gemeente Stadskanaal. Koplopers Pure Energie in Stadskanaal, Oldenburger Fritom uit Veendam en Camping Wedderbergen in Wedde vielen smakelijk in de prijzen. Alle Koplopers waaronder: De Boer Auto-onderdelen Stadskanaal, Bewegingscentrum Ter Apel, Geo Plus in Scheemda, Gasterij Natuurlijk Smeerling, Steenhuis Recycling Winschoten, De Kompanjie het gemeentelijk bedrijf van Veendam en Pekela, DunAgro in Oude Pekela, VIB netwerken Zuidbroek en De Drijscheer in samenwerking met de gemeente Stadskanaal ontvingen het Koplopercertificaat. De bezoekers werden goed voorzien van fairtrade koffie met lokaal gebakken arretjescake en het goede leven werd gevierd met (h)eerlijke biologische vruchtensappen, bier en wijn uit de streek. Precies zoals het door Nienke Homan bedoeld was. Als een feestje van de regio.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ada Kruiter tel: 0637 23 63 37

bottom of page