top of page
  • Foto van schrijverAda Kruiter

Tussentijds bouwen aan Duurzaamheid - Infoversum


Infoversum Groningen

In navolging op de enthousiast ontvangen serie MVO-Watch voor ondernemers in 2013 van NoordBaak Groningen, bouwt Circulair Actief als zakelijke partner van NoordBaak verder aan de circulaire economie. Wij hebben een interessant programma samengesteld, waarbij specialisten op het gebied van duurzame bouw zullen vertellen over de eindeloze en toch bereikbare mogelijkheden van bouwen aan duurzaamheid.

Het gehele programma speelt zich af op het centraal gelegen Ebbingekwartier in de stad Groningen. Het Ebbingekwartier profileert zich als de creatieve smeltkroes van kunst, cultuur, wetenschap en ondernemerschap. Nieuwe circulaire businessmodellen worden hier ontwikkeld en succesvol door ondernemers in de praktijk gebracht.

Het Gasfornuis, een van de gebouwen op het Ebbingekwartier, is een experiment van tijdelijke stadsontwikkeling en een proeftuin voor duurzaamheidprojecten. Er wordt bewust gewerkt met duurzame en lokale producten. De vijf containerruimtes, waar het Gasfornuis uit bestaat, hebben ieder een eigen karakteristieke sfeer. In een van deze containers zult u met een kopje koffie of thee worden ontvangen, waarna we het programma zullen vervolgen naar het Infoversum. Meer informatie over het Gasfornuis kunt u vinden op: www.hetgasfornuis.nl.

Tijdens de excursie ontdekt u een bijzonder praktijkvoorbeeld van duurzame bouw. Het Infoversum aan het Ebbingekwartier van Groningen is het eerste 3D Fulldome theater van Nederland. Geïnspireerd door de scheepsbouw laat de architect, Jack van der Palen, zien hoe hij duurzaamheid als vernieuwend en geïntegreerd bouwconcept toepast. Tijdens de rondleiding zal hij ingaan op de ontstaansgeschiedenis, het doel en de filosofie van het Infoversum. Meer informatie vindt u op: www.infoversum.nl.

Aansluitend verzorgt Christophe de Jongh, ontwikkelaar van het Open Lab Ebbinge (OLE), een lezing over circulaire waarden. In het OLE stadsontwikkelingsproject verhouden gebruiker en gebouw zich als tijdelijke bewoners tot de aarde. Meer informatie over het Ebbingekwartier experiment kunt u vinden op: www.openlabebbinge.nl

Na de lezing krijgt u de mogelijkheid uw netwerk uit te breiden en ideeën uit te wisselen onder het genot van een aantal streekproducten, die u aangeboden worden door lokale boeren. Om de grote afstand tussen consument en producent te verminderen, staan de boeren iedere tweede zaterdag van de maand met hun producten op de Ommelandermarkt.

Meer informatie over de markt vindt u op: www.ommelandermarkt.nl.

PROGRAMMA 20 FEBRUARI 2014

14.45 Ontvangst in ‘Het Gasfornuis’ Welkom en ontvangst door Ada Kruiter van CirculairActief en Harm Naaijer, ontwerper van het Gasfornuis 15.00 Rondleiding Infoversum door Jack van der Palen van Archiview. 16.00 Lezing ‘Bouwen aan circulaire waarden’, door Christophe de Jongh 17.00 Borrel met proeverij van streekproducten onder begeleiding van Ommelander Streekproducent.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting het Infoversum, Archiview Groningen, het Gasfornuis, Stichting Open Lab Groningen en Stichting Ommelandermarkt.

image008InfoversumArchitectengroep ArchiviewOmmelander Markt

U kunt zich opgeven voor toekomstige activiteiten via de mailinglijst.

Met vriendelijke groet,

Ada Kruiter en Carmen Fleurke CirculairActief

bottom of page